Blog

Sublimasyon Baskı Nedir? Neler Basılır?

Klasik baskının yerini alan dijital baskı artık günümüzde çok kullanılan bir baskı tekniğidir. Son birkaç yıldır dijital baskı gerek tekstil sektöründe gerekse reklam sektöründe baskı yöntemlerinde benimsenmiştir. Dijital baskı denilince akla ilk olarak sublimasyon baskı gelmektedir.

Süblimasyon baskı çok renkli be fotoğraf kalitesinde kişileştirilmiş baskı tekniğini içinde bulunduran günümüzün baskı tekniğidir.

Eski baskı tekniği olan serigrafi  baskı tekniğinin yerini gün geçtikçe almaktadır.

Sublime baskıolarak da bilinen süblimasyon baskı tekniği bir görüntüyü veya fotoğrafı transfer kağıdı aracılığıyla sıcak dereceye maruz bırakılarak bir alt zemine transfer etme işlemidir.

Sublimasyon baskı ısı uygulanarak boyanın katı halden gaz haline geçmesiyle baskı zeminine yapılan transfer işlemidir.

Süblimasyon baskı bilgisayardaki herhangi bir çizimi veya fotoğrafı , çok rahat çıktı alıp istediğiniz bir zemine basmanızı kolaylaştıran günümüzde neredeyse her yerde kullanılabilen bir sistemdir.

Süblimasyon baskı makinesi olarak adlandırılan yazıcılar masaüstü A4 yazıcı, a3 sublimasyon yazıcı ve 3d süblimasyon yazıcı veya büyük boyutlu tekstil süblime baskı plotter yazıcıları  gibi çeşitli baskı cihazıdır.

 

Tabiiki bu baskı tekniğini kullanırken yazıcıların boyasının süblimasyon mürekkep özellikli olması gerekir. Ayrıca basılacak kağıtlarında süblimasyon kağıdı olarak satılan özel kağıtlardan olması gerekmektedir.

Baskı yapılacak zeminde bu mürekkepleri emebilecek özelliğe sahip materyalde üretilmiş, kağıt, metal, plastik, kumaş, cam ve benzeri malzemeler olmalıdır.

Bu ürünleri sublimasyon baskı ürünleri toptan satan yerlerden temin edebilirsiniz.

Süblimasyon baskıda sıcaklık dereceleri nelerdir?

Süblimasyon baskı yapmak için yukarıda belirttiğimiz gibi sublimasyon sistemine uygun yazıcı, kağıt ve sıcak baskı press gerekmektedir.

Sert zemin, kumaş, cam, polyester gibi kendi içinde ayrılan baskı malzemelerinin her birinin ısı baskı derecesi farklılık göstermektedir.

Hatta presin baskı sıkılığıda değişmektedir. Örnek bermek gerekirse metal bir zemine baskı yaparken kuvvetli baskı gerekirken, bir cam plakete baskı yaparken çok hassas ayarlama yapılmalıdır.

Metal etiket için yapacağınız baskı, bir kumaşı basacağınız resimin ısı derecesi  farklılık gösterir. Süblimasyon yazıcı sistemine veya kağıtlarını temin ettiğiniz firmalardan sublimasyon baskı sistemi ısı derecelerini içeren PDF dokümanları istiyerek bilgi sahibi olabilirsiniz.


Sublimasyon baskı ilk önce yazıcılar tarafından özel sublimasyon kağıdına aktarılır. Genelde Epson sublimasyon yazıcıları tercih edilmektedir. Ardından bu kağıtlar baskı yapılacak zemine yerleştirilir. Isı presleri ile preslenen kağıtdaki mürekkepler ısının etkisiyle kendini bırakır.

Baskı zemini de sublimasyona uygun olduğundan bu mürekkepleri emer ve tutar. Örneklemek gerekirse bir dövme işleminin yapılması gibi mürekkep özel bir katmanın altına ısı sayesinde geçmektedir.

Sublimasyon baskı maliyeti çok çok ucuz olmakla birlikte uzun süre sublime printer sistemini kullanabilirsiniz. Süblimasyon sistemlerinde yazıcılar genellikle dışarıdan beslemeli kartuş mürekkepleri kullanılır.

Çalıştığınız ortam çok tozlu kirli bir ortam ise printerın içine giren tozlar zamanla yazıcı kafalarında tıkanmalara neden olur. Eğer çıktılarınız da silikler renk karmaşası oluyorsa muhtemelen yazıcınızın kafalarını temizleme vaktiniz gelmiştir.

Sublimasyon Baskı Nelere Yapılır?

Sublimasyon baskı en çok tekstil sektöründe kullanılan bir baskı sistemidir. Az maliyetli ve hızlı bir baskı tekniği olduğundan ucuz ürünlerin üretiminde tercih edilebilir. Tabiki sublimasyon baskı tekniği çok kaliteli bir sonuç versede çok kalıcı bir boya değildir.

Dış yüzeylerden gelebilecek etkiye ( güneş, ısı, su, parfüm, yıkama gibi ) çok dayanamamaktadır. Zamanla baskı canlılığını kaybeder ve solma yapabilir.

Üretimde sublimasyon baskı tekniği reklam sektöründe de çok tercih edilmektedir. Çok renk baskı ve kişiye özel baskı için ideal bir baskı sistemidir. Metal yaka isimliği ve buton rozet yapımında sublimasyon baskı tercih edilmektedir.

Reklam sektöründe en çok :

  • Metal
  • Boyun Askı İpi
  • Plaket
  • Tişört
  • Şapka
  • Buton Rozet
  • Kapı İsimlikleri

üretiminde kullanılır.